2580 Association
O CABANA IN CENTRU
Categories: EVENTS, NEWS

DES CHÂTEAUX EN L’AIR

Ramona Poenaru & Gaël Chaillat

 

prezinta

 

O CABANA IN CENTRU

instalatie multimedia – performance

 

in cadrul unei rezidente de creatie la Spatiu IntACT / Fabrica de pensule

05 05 – 20 06 2014

 

Trei schimburi [eveniment organizat de Fabrica de Pensule]

 

atelier deschis / santier in lucru la Spatiu IntACT

29 05 2014 /// 19h

30 05 2014 /// 10h – 20h

31 05 2014 /// 10h – 20h

 

proiectul in faza finala va fi vizibil :

17 – 20 06 2014 – Spatiu IntACT

23 – 28 09 2014 – Clujotronic

 

 

 

productie

Des châteaux en l’air

 

co-productie

Institut Français+Orasul Strasbourg

 

Rezidenta sustinuta de

Fundatia Culturala IntACT

Institut Français Cluj-Napoca

Asociatia 2580 Cluj-Napoca

 

Sponsor

DS Smith

 

 

 

contact

+4 0720 335 862

http://deschateauxenlair.jimdo.com
https://www.facebook.com/deschateaux.enlair

deschateauxenlair@gmail.com

 

Spatiu IntACT

Fabrica de pensule

59-61 Henri Barbusse / etaj 2/ Cluj-Napoca, Romania

 

 

 

O CABANA IN CENTRU

 

Incercam noi oare câteodata nevoia de a ne acorda o « pauza » ?

O « pauza » in care sa nu facem nimic, doar sa lasam timpul sa curga, gândindu-ne la noi, lasând ideile sau dorintele sa creasca. Rastimpul unui drum cu masina, a unei bai, intinsi in pat, in fundul gradinii, pe o banca publica, bând o cafea, fumând o tigara, asteptând autobuzul… Aceste locuri si acesti timpi care ne izoleaza o clipa de zgomotul lumii, e ceea ce numim noi o cabana.

 

Henry David Thoreau si cartea sa Walden sau Viata in padure ne inspira.

Am hotarat sa ne instalam cabana la Cluj ca sa observam orasul si locuitorii sai, dar nu vom reînnoi experienta lui Thoreau in padure, ci in centrul orasului.

Prounem colaborare cercetatorilor din zona antropologica sau sociologica, urbanisti, arhitecti, filozofi, artisti plasticieni sau vizuali, muzicieni, poeti, slameri, tineri, adulti, ciclisti, pietoni, curiosi.

 

 

SURSA DE INSPIRATIE

 

Henry David Thoreau (1817 – 1862) este un filozof american. Opera sa majora, Walden sau Viata in padure, nascuta intr-un context de mari mutatii economice, este un clasic al literaturii americane. Thoreau povesteste aici experienta sa : timp de doi ani alege sa traiasca intr-o cabana pe malul lacului Walden pentru a pune in practica filozofia sa. El doreste sa-si simplifice nevoile si sa traiasca in contact cu natura. Thoreau este si un fervent opozant al sclavagismului si autor al eseului Civil Desobedience (Despre nesupunerea civica), scris ca urmare a refuzului sau de a plati impozitul destinat finantarii razboiului impotriva Mexicului, text care i-a inspirat pe Matrin Luther King si Ghandi.

 

 

ARTISTII

Ramona Poenaru (*1972), este o artista mix-media românca (instalatie, film, performance, videodans, scenografie). Absolventa a Facultatii de Litere Cluj-Napoca, ea urmeaza in paralel cursurile Academiei de arte Vizuale in acelasi oras. In 1995 se instaleaza in Franta si îsi termina studiile la Ecole Supérieure des Arts Décoratifs din Strasbourg si Fresnoy-Studio National des arts contemporains. Este membra a colectivului Interim-équipe d’artistes (www.interim-artistes.info) si a grupului international Sweet & Tender Collaborations.

 

Gaël Chaillat (*1975) este un actor, regizor de teatru si dramaturg francez. Absolvent al Scolii Teatrului National din Strasbourg, îsi revendica practica artistica drept un demers politic. A scris si regizat o comedie despre conflictul israelo-palestinian – MurMure si pregateste un vodevil despre rasism – Le mouton (Oaia).

 

In 2012 cei doi se reunesc sub numele Des châteaux en l’air si lanseaza proiectul Ma cabane, inspirat de Walden sau Viata in padure, carte a filozofului american Henry David Thoreau. In cursul unei rezidente la Filature – Scena Nationala la Mulhouse, Franta, ei creeaza un spectacol-instalatie multimedia construit pe baza unui schimb de idei cu un public adolescent in jurul gandirii lui Thoreau. Piesa este compusa de o scenografie geometrica din cutii de carton, un joc de manipulare al cutiilor, un mapping video si o compozitie sonora. Acest proiect se vrea inceputul unei serii.

 

In 2014 cei doi sunt in rezidenta la Spatiu Intact / Fabrica de pensule pentru a creea a doua étapa a proiectului Ma cabane, intitulat O cabana in centru. instalatie-performance, in urma unei imersiuni de doua luni in orasul Cluj-Napoca.

 

In septembrie 2014, aceasta noua piesa va fi prezentata si la Clujotronic, festival de arte electronice la Cluj-Napoca